Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

About

This is the archive page for joanna's weblog. Click to go to the frontpage of this site.

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Calendar

« July 2022
S M T W T F S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Archives

Previous Archive

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

11 March 06 - 12:29Kitsch! Columne.

Maart 2006 Columne 15 voor.......


Wie kent ze niet, de souvenirs, de meebrengseltjes uit verre landen of misschien ook meegebracht als men een dagje uit is in het eigen land. Holland is bekend voor z'n Delftsblauw en deze motieven kom je dan ook overal tegen, op trommeltjes, wandborden, tegeltjes, verpakkingen enzovoort.

De in het 19. jaarhondert door de Engelander uitgevonden tourisme heeft een stijl in gang gezet, om verschillende, voor een regio typische, produkten te presenteren. Een stijl genaamd "kitsch".
Deze van de Amerikaner, Japanner en andere Globetrotters nog altijd zeer geliefde trend werd eigenlijk uitgevonden in Beieren door Ludwig II. Het woordje "kitsch" komt uit het Beierse dialect van het werkwoord "kitschen" wat eigenlijk betekend; vernieuwen, iets ouds oppeppen om weer te verkopen.
In de souvenirswinkels, en dat over de gehele wereld, zijn souvenirs ook heden nog een echte verkoopshit. Laten wij eerlijk zijn, wij allemaal hebben weleens een souveniertje gekocht, toch?


Neem b.v Zwitserland, daar vind men koekoeksklokjes, asbakken, naai-necessaires en niet te vergeten de sneeuwbol waar onder glas met kunstelijke sneeuw een mini Matterhorn troont, de berg die ook voor de Toblerone peettante gestaan heeft, en natuurlijk Barry de Bernardiner met een vaatje om zijn nek die men in alle variaties tegenkomt.

Middelmatige talenteerte designer brengen het oneindelijke grote tot het oneindelijke kleine met een zo'n slechte smaak op de markt dat het bijna een wonder is dat het zich zo goed verkoopt, daar kunnen echte kunstenaars bijna jaloers worden.

Wanneer is iets Kitsch?
Ik persoonlijk ben ook mooie Kitsch tegengekomen maar ook hele lelijke. En jullie?

Prettig weekend webbies.

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

11 February 06 - 07:33De Walser! Columne.

Februari 2006 Colume 14 voor.....


Af en toe stoot men op interessante gegevens die eigenlijk wel bekend zijn, maar die men niet als zodanig beschouwt.
Verleden jaar waren Urs en ik onderweg in Graubünden. Hoge bergen, afgelegen dalen, maar bewoont. Hier een kort verhaal over de mensen die daar leven.

Zij kwamen omstreeks het jaar 1000 uit het hoge noorden, de kleine groep Allemannen, in de hooggelegene gebieden van het Goms, (Wallis) Het werd een van de hoogst gelegen bewoonde nederzettingen in de Alpen.
Men weet nog altijd niet waarom een deel van deze herders, bergboeren en veefokkers het Wallis verlieten, en zich in alle hemelsrichtingen verstrooit hebben.
Was het, het grote aantal kinderen die een overbevolking veroorzaakte, natuurkatastrofen, een klimaverandering, mischien de Pest, of ook de drang naar het avontuur?

De trektochten van de "walser" in het 12./ 13 jaarhondert gingen noordwaarts in het Berner Oberland, naar het westen in het Franse Chablais en vooral naar het zuiden in de hoogst gelegenenste gebieden van de Italiaanse Alpen, zuidelijk van de Monte Rosa.


foto 2005: Juf, 2117 mtr. (Avers) hoogst gelegen, het hele jaar door, bewoonde dorp in Zwitserland

Het duitssprekende volk versloeg zich ook in het Bündner Oberland (Rätien) naar Davos, Klosters, Safien, Vals, Avers, waar stam-nederzettingen nagewezen zijn.

De taal, ( een allemannendialekt ) is een oeroude erfenis.
Ik citeer Paul Zinsli: wat deze verstrooide volksgroep ook vandaag de dag nog samenhoud is de gemeenschappelijke spraak.

Eigenwillig zijn ze en zij bezitten ook nog in onze tijd de overlevingswil die het mogelijk gemaakt heeft dat zij het 700 jaren op de hoogst gelegene gebieden van de Alpen uitgehouden hebben.

De Walser zijn geen relikt uit oude tijden, deze mensen leven in en met de bergen, en zij denken dat ook in de toekomst te doen. Zo is is uit een alpensenn ( herder ) een hotelier of een meubelmaker en uit een boerin een hotelsecretaresse of een dorpsschool leraares geworden, ze zijn en blijven honkvast.

Wandel je graag, is trekking je hobby? Dan hier een tip....
De wandelroute door drie landstreken Wallis - Piemont - Graubünden - Vorarlberg: " Der grosse Walserweg " (Zwitserland, Oostenrijk, Italië).

Link

Een prettige weekend webbies.

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

14 January 06 - 06:21Wasberen. Columne!

Januari 2006 Columne 13 voor.......


Wie Meeko kent, kent Pocahontas, de Indianerprinses uit de gelijknamige Disneyfilm. Meeko is haar vriendje, een grappige, dikke wasbeer die door zijn onvoorzichtige bezoek aan het camp van de blanke mensen het verhaal beginnen laat.


De film heeft een historische kern, Meekos existenz is niet overlevert, wel die van Pocahontas en haar beschermer John Smith, die de Britse kolonie Virginia aan de oostkuste noordamerika's gegrondvest had. Hij beschreef in 1612 Virginia's indianer, evenzo de natuur, hij was daarbij een van eerste die een bericht schreef over de wasberen.

Zijn beschrijving; het dier ziet eruit als een Das, maar leeft als een eekhoorntje op de bomen.
Het vergelijk hinkt wel een beetje, maar dat met de bomen is, om te begrijpen hoe deze dieren leven, enorm belangrijk. Zonder bomen geen wasberen kan men zo zeggen. Bomen zijn voor de wasberen een garantie voor hun zekerheid en hun slaapplaatsen bevinden zich dan meestal ook op de bovenste etage, bovendien is ook nog een qualiteit van de bomen gevraagt!
Uit het zicht van een wasbeer moet een goede boom hoog zijn en de stam moet schors hebben waar hun klauwen een houvast vinden, dan moet de boom grote horizontale takken bezitten. Oude eiken zijn daarom zeer gevraagt ook vanwegen de morse holtes die eiken hebben, wasberen slapen graag in holtes.


mit freundlicher genehmigung von © Ingo Bartussek

Hoe kwam eigenlijk de wasbeer naar Europa?

Het begin van de europaische wasberenpopulatie waren twee importeerte paaren uit Amerika, omstreeks 1934. Zij leefde in een kleine menagerie van een pluimveehouder, wat de Freiherr von Berlepsch in Vöhl, Noord-Hessen op het idee bracht die wasberen in zijn jachtgebiet uit te zetten, ter verrijking van de fauna. (naja, :? ) Zijn bijgedachte was echter de lukratiefe pelshandel met de wasbeer, waarvan Amerika het monopool bezat.

1956 werd de bestand al op 285 dieren geschat, 1970 op over 20.000, verdeelt over een gebied van 30.000 quadraat km.

De wasbeer is voor ons mensen een sympathieke, grappige leuke gezel. In dierentuinen is hij de lieveling van alle kinder.
Met zijn zwarte masker alla "Panzerknackerbande, Zorro", zijn opvallende geringde staart, zijn oprechte houding, het ronde kopje met de kleine oren, lost hij bij ons toch wel het bescherminstinct uit.

Zijn exotische afkomst is helaas ook de reden waarom hier in Europa de wasbeer niet beschermt is, hij mag gejaagt worden, is vrijwild. De wasbeer die geen beer is maar tot de familie der Procyonidae behoort, is geen Europaer. Of de wasbeer als Amerikaner op de duur in het europaeische ökosystem leven kan, zonder schaden aan te richten aan onze inheemse dierenwereld, dat is nog af te wachten.

Link: Raccoon (procyon lotor)

Een prettig weekend, and love from Switzerland.

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

04 January 06 - 13:29Pakje uit Nederland!

Dat was vanmorgen een verrassing, een pakje vanuit Nederland en raad maar eens van wie ??? Van d'Alledaagse


Aad, heel, heel hartelijk bedankt voor deze mooie geste, Urs bedankt zich voor zijn hopjes (hij had er al niet zoveel meer. :D )

Ik ben zeker, dat wij, "your four ladies" in 2006 er een goed columne jaar ervan maken voor je.

Love from Zwitserland.

_______________________________________

En hier zijn ze dan mijn schrijfsels van het jaar 2005.
Tip: naar beneden scrollen en in Januari beginnen!
Daar ik altijd nog niet zo zadelvast ben met het Nederlands, ( leve mijn woordenboek!) was het toch, ook voor mij weer eens leuk om alles terug te lezen. ;)

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

17 December 05 - 08:56Kerstverhaal! Columne.

December 2005 Columne 12 voor.......


Waarom vieren wij een hoogheiliges feest op de 25. December?

In December viert de Christenheit de geboorte van Jezus uit Nazareth. Het waarom, wie en waar, berust eigenlijk op verschillende legenden.
Historiker en Theologen zijn zich eens betreffend het geboortsjaar. Als zeker word aangenomen dat Jezus in het jaar 7 v.Chr. geboren werd. Waar? (Nazareth / Bethlehem ) daarover gaan de meningen nog altijd uit elkaar.

Het jaargetal 7. v.Chr. gaat terug op de aangaven van de Evangelisten Lukas en Matthäus die volgendes geschreven hebben:

Jezus werd geboren onder de regeringstijd van Herodes. Herodes regeerde van 33 v.Chr. tot 4. v.Chr. Een verdere tijdaangave vind men bij de latijnse kerkschriftgeleerde Tertullian (ca. 160 tot 220 n.Chr.) in zijn werk "adversus Marcionem" (IV 19). Na Tertulliuan werd Jezus geboren, als een Sentius Saturnius Stadhouder van Judea was, en die had dat amt van 9. tot 6. v.Chr.

Een derde aanduiding op het geboortsjaar (de ster, die de drie wijzen uit het oosten volgde): de astronoom Johannes Keppler berekende als eerste dat het in het jaar 7.v.Chr. het tot een grote konjunktion kwam van de planeten Jupiter en Saturnus in het sterrenbeeld van de vis. Een zulke konjunktion komt zelden voor en is voor de aardebewoner natuurlijk een buitengewone gebeurtenis. (Dat het een komeet geweest is kann men uitsluiten!)

Bethlehem als geboortsplaats? Theologen hebben een andere mening. Lukas is niet geloofwaardig zegt men, hij heeft zich dat gewoon vrij uitgedacht. Oftewel men in theologische kringen overtuigt is dat Nazareth de geboortsplaats is van Jezus, waarom vertellen priester en pastoren de gelovige iets anders als zij zelf geloven en geleert hebben?

25. Dezember, de gedenkdag voor de zonnengod Sol Invictus.

Deze datum was zeker niet de geboortsdag van Jezus, eerst sinds het jaar 336, als Konstantin de Grote vastlegde, dat de Christen de geboortsdag van Jezus op een hoogheilige dag van de Romeinen te vieren hadden!
In de antieke wereld vierde men aan deze dag het feest van de winterzonnewende, bij de romeinen het feest van Sol Invictus / Mithras. Bij de Egypter vierde men aan deze dag de wedergeboort van Osiris. De pararellen zijn niet te overzien!

Toen Konstantin uit politieke-opportunistische reden een belangrijke heiden feestdag als gedenkdag van de geboorte Jezus vastlegde, kwam hij de Christen tegemoet, aan de andere kant, stoote hij de nog vele aanhanger van de romeinse goden cult niet voor de kop.

Een verdere "onwaarheid" (na theologische begrippen) deelde men de gelovigen mee, betreffend de geboortsplaats van Jezus. Jaar voor jaar, pilgeren tienduizende van gelovige naar Bethlehem en bezichtigen daar, dat, wat als geboortegrotte voorgestelt word.


Bethlehem. De Basilika en de plek waar Jezus geboren is.

Als men de geschiedenis na gaat van die basilika /de grot, treft men weer op Konstantin, zeg, op zijn moeder Helena (om 257- 336).

Helena, een vroegere kroegbazin en konkubine van Konstantinus (vader van Konstantin de Grote), vroomheid demonstrerend en op zoek naar reliquien, die zij dan ook vond, pilgerte zij door het hele heilige land.

Vol trots berichte zij de Christenheit van de vondst van het kruis Christi, en dat bracht haar de titel "heilige Helena" in! De "heilige" beliet het niet bij haar kostbare vondsten, oh nee, zij bracht Konstantin zover dat hij een Basilika bouwde op de plaats waar, de legende na, de geboortsplaats Jezus gewezen was.

Wat is nu waar? Bethlehem of Nazareth als geboortsplaats? De berichten van Lukas en Mattheus zijn toch wel geloofswaardig, men kann er van uitgaan dat Jezus in de eerste dagen van December in het jaar 7. vor Chr. in een stal van een Karavanserij / Herberg, in Bethlehem geboren is.
Misschien vinden archaeologen op een dag de antieke karavanserij / herberg in Bethlehem, wie weet!

Mijn wens aan alle gelovige en ongelovige mensen, vrede op aarde voor hen die van goede wil zijn.

Eigenlijk weet niemand wat daar precies gebeurt is, men grijpt nog altijd terug op legenden, mythen, en wat in de bijbel geschreven staat.
Zeker is een ding: onze kerstboom is echt heidnisch !!! :D

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar. Merry Christmas and a happy new year

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

04 June 05 - 08:41De Tuareg!

Juni 2005 Columne 6

De Tuareg: mysterieuze, in indigoblauw omhulde silhouetten in een halo van wind en zand.
Trotse, ongenaakbare mannen op prachtige, voor hun onverschrokkenheid bekende Meharis; zelfverzekerde, vastberaden maar zachtaardige vrouwen van buitengewone schoonheid; opgewekte kinderen, die opgroeien in een gezelschap zonder verboden.

Deze imposante nomaden, die men als heerser van de woeste, wrede rovers en slavenhandelaren beschrijft, hebben in de collectieve fantasie bijna een mythische dimensie verkregen.

De Tuareg, dat zijn anderhalf miljoen mensen, die in Mali, Niger, Burkina Faso, Algerij en Lybie leven en allemaal dezelfde, na regio sterk variërende, taal spreken: het Tamascheck. Zij hebben een gezamenlijk, zeer oude schrift: de Tifinagh.

Hun leven is, waar ze ook zijn, door een enigzins gelijkende sociale kodex en tradities geregeld.

Zij trekken met hun tenten en al hun bezittingen in het ritme van de jaargetijden, van weide tot weide en waterplaatsen daarheen waar hun dieren afhankelijk van zijn.

Hun levensruimte, de Sahel en de Sahara schenkt ze niets: extreme hitte, bijtende zandstormen, in de zomer wervelwinden en onvoorspelbare regenbuien en in de winter ijskoude nachten.

Door o.a milieuvervuiling, boomkap en andere ökologische invloeden is, sinds 1960, het klimaat in de Sahel slechter geworden.
Twee grote droge periodes, gewapende conflicten in Mali en Niger, waar de Tuareg-rebellen tegen het reguliere leger vochten, hebben deze kwetsbare regio's veel schade toegebracht en honderden families in ellende gestort. Veel jonge mensen zijn in het exil gegaan.

En toch hangen de Tuareg nog altijd met trots aan hun levenswijze, hun vrijheid, hun onafhankelijkheid aan de grenzeloze verte en hun traditie's. Moedige mannen en vrouwen verdedigen deze cultuurschat die anders in de labyrinthen van de musea dreigt te verdwijnen.

Achter de "blauwe mannen" en de Tuareg legende staan in eerste linie mensen, toebehorend aan een zwakke etnische minderheid, die met zeer weinig hulp een weg zoeken om hun geschiedenis te bewaren.


"Een vogel vliegt in de hemel maar zijn gebeente komt altijd op de aarde terug", Tuareg spreuk.
With love from Switzerland 

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

09 April 05 - 07:42De "Vereina" Zwitserland!

April 2005 Columne 4


De Vereina.

Het Engadin, een hoogdal 1800 mtr. boven AP, met bekende plaatsen als St. Moritz, (schickimickie 8)), Celerina Bobbahn). Maloja, Scuol, Zernez, ecetera, is verbonden met het overige Zwitserland door de bergpassen: Julier, (2284 mtr) Fluela (2283 mtr. en de Albula (2312 mtr. Alleen in de winter bereikbaar ( en ook niet altijd! ) via de Julier.


Sinds 19.11.1999 is het eindelijk waar geworden, in ca. 9-jarige bouwtijd heeft men de Vereinatunnel gerealiseert, van Klosters / Graubuenden (Noordzijde) in het Engadin. (zuidzijde).
19.2 Kilometer is er lang, een ingenieursmeesterwerk eerste klasse. Men moet niet meer met zijn auto over de passen, geen sneeuwkettingen meer monteeren, no stress. De trein brengt je incl. auto veilig in het Engadin.

©photoglobal 2005

Vanwege veilig! Daar moet je natuurlijk wel alle voorschriften volgen, b.v. je handrem aantrekken, wij hebben een Mitsubishi Galant Automaat en Urs wist echt nicht hoe het kon gebeuren maar toen de trein begon te rijden beweegte zich de auto zich heel langzaam achteruit tot het ergens bums maakte! Oeps! De handrem niet aangetrokken. ( Godzeidank niet mij gebeurt :) )

Op zo'n autotrein mag je niet uitstappen, in de achterspiegel zag Urs dat de achterburen dat helemaal niet leuk vonden, maar men had nog 19 kilometer voor zich, genoeg tijd om zich de hele situatie rustig te overdenken, dacht hij. Ohalatz, niks met rust!

De mannelijke deelnemer zagen het alles niet zo tragisch, te zien was niets, maar de aangetrouwde betere helft van de achterbuur gaf geen rust. Men kent het ja, een type vrouw die zich graag wil profileren, zij heeft ja anders vermoedelijk niks!
Met haar opmerking: ja stel je voor, wij hebben een verborgen schade, kwamen dan de iets meelijdige blikken van de overige deelnemer! Dat is funest voor een vrouw, daar kan zich een charmant uitziende dame zich in seconden, in ons alle uit de mythologie bekende furie, veranderen, zeer onaangenaam worden!

Einde goed alles goed, de mannen hebben zich arrangeert en vrouw? Zij heeft echt geen goed figuur gemaakt, het einde van het verhaal? Urs heeft € 60.- moeten betalen, voor wat, weet hij vandaag nog niet. Het is niet altijd, no damage, no claim. ;)

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

12 March 05 - 06:26De groene Fee!

Maart 2005 Columne voor d'Alledaagse


Sinds 1998 is Absinth op het gebied van de EU met begrensde Thujon-inhoud weer toegelaten, sinds de 01. Maart 2005 ook hier bij ons in Zwitserland.
De groene fee is na hondert jaar weer rehabiliteerd.

Wie en wat is eigenlijk onze groene Fee?

Er leefde eenmaal 1000 jaar geleden een groene fee, die haar toverstokje zwaaide. Als men zo echt pijn in z'n buik had verscheen zij en toverde met een paar slokjes van haar toverdrankje alles weg.

Maar dat toverdrankje (70% alkohol + Thujon) kreeg plotseling op eenmaal een ander gezicht als in het midden van het 18. jaarhondert het brouwsel een trend werd, met of zonder buikpijn, (een trend vraagt helaas niet na! ) de misbruik was voorprogrammeert, het drankje was goedkoop en voor iedereen te betalen, ergo bracht het vele mensen in het sprookjesland van onze groene fee, de alkoholismus veroorzaakte in weinige jaren een hoop elende en armoed.
Eigenlijk was het niet te drinken, het was zo bitter dat na een klein slokje, je haren bijna rechtop stonden ;)

In 1769 dan, verscheen een advertentie in de krant, uit het Zwitserse Neuchatel, die voor het elexir "bon extrait d'Absinth" reklame maakte. Daar achter verbarg zich een kreatie van de gezuster Henriod, die uit alkohol, wermut, (vermout) anijs, citroenmelisse en verdere kruiden een belevend heilmiddel gebrouwt hadden.

Ca. 1798 koopt Henri Dubied het recept van Heriodzusters en samen met zijn schoonzoon Henri-Louis Pernod stellen zij dan de eerste Absinth-Destillerij op de been. Pernod begon 1805 met een eigen productie in Pontalier. (Frankrijk) De volgend 40 jaar was het interesse aan Absinth echter minimaal tot dat de oorlog uitbrak tegen Algerie, voor de kampmoraal, tegen bakterien, het was goed voor alles, onze groene fee was weer gevraagt. l'Heure verte, was bekend "all over the world" New York, Chicago, San Francisco, New Orleans, Buenos Aires, Madagaskar, Indo China en Tahiti.

In het begin van het 20. jaarhondert werd Absinth in bijna alle europaeische landen verboden omdat het drankje epilepsie, een hang tot waanzin, en zelfmoord uitloste. Het Absinth verbod volgde u.a. 1914 Frankrijk, 1923 Duitsland en Zwitserland.

De uitwerking:
Al vroeg had men gemerkt dat Absinth het gemoed op een hele speciale wijze stimuleerde, in een manier die totaal verschillend was, in vergelijk met alkoholika of vergelijkbare medicijnen. Door de psychoaktiefe werking van Thujon], een inhoudsstof van het vermoutextrakt, is de werking van Absinth gelijkermate bedwelmend, euphoriseerend, opwekkend en stimuleerend. Het resultaat van de hoge alkoholinhoud (70%) en Thujon. Als men bedenkt dat tussen de molekulaarstruktuur van Thujon en THC (Cannabis) geen groot verschil bestaat, niet verbazingwekkend.

Oskar Wilde beschreef de werking zo: In het eerste stadium is het gewoon lekker, in het tweede stadium begin je vreselijke dingen te zien, maar als je lang genoeg volhoudt komt men in het derde stadium, dan openbaren zich wonderbare en fantastische beelden.

recherche links.
Wat is Thujon?
www.eAbsinth.de
www. Absintheon.de

- Alledaagse - No comments / No trackback - §

Linkdump