Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Prettige Pinksterdage… | Home | Uitval Elektra. »

Niets te verbergen!

Als men zo in Holland door de straten slentert valt er voor een buitenlander vooral een ding op. Men kan overal in de woonkamers kijken, daar de meesten huizen gelijkvloers gebouwd zijn en bovendien de Hollanders het niet zo hebben met gordijnen voor hun ramen. Uitleggend wordt dan vaak het verhaal vertelt over de gordijnenbelasting. Om die niet hoeven te betalen zetten de Nederlanders zich de inkijk door hun buren  uit. Of dat klopt?

Om geldbronnen te openen zijn tot nu toe regeringen altijd heel creatief geweest. Vroeger gaf het in verschillende landen in Europa een zogenaamde venster belasting. De belastinginspecteuren waren onderweg en telde van elk huis de venster.

In Nederland had je van 1821 tot 1896 een zogenaamde persoonlijke belasting. Men moest belasting betalen voor, meubilair, diener, paarden en de waarde van het huis en....... voor het aantal venster. In kleine gemeentes kostete een venster 40 cent, in grotere gemeentes 1.10 gulden per jaar. Over gordijnen was niets vermerkt. ;-)

Dat de Hollander quasi in een etalage leven kan misschien aan het Calvinisme liggen die in Holland nog veel verspreid is.
Wie een rechtschapen leven voert zonder luxe en uitspattingen, heeft niets te verbergen, en moet dus ook geen gordijnen voor zijn ramen hangen.
 
God schiep het licht en de duivel de gordijnen, :-D is een oud gezegde.

With love from Switzerlandnine comments:

Of je verhaal klopt weet ik niet. Deels was het voor mijn tijd en verder heb ik er nooit over gehoord. Ik weet wel dat het voor een deel te maken heeft met planten die op de vensterbank staan. Wij hadden thuis wel gordijnen, maar die konden vanwege de vele planten niet dicht. In veel landen is het minder met planten voor de ramen of ze hangen aan de buitenkant. In NL gaat dat minder goed vanwege de wind en we willen die dingen zelf in huis ruiken. Bij een Nederlands huis hoort ook heel vaak een klein voortuintje. De mensen lopen dus minder vlak langs je raam dan in de meer verstedelijkte landen.

Zelf ben ik op het bovenstaande een uitzondering. Ik heb geen planten in huis en ik heb geen voortuintje. Bij mij lopen en fietsen de mensen vlak langs mijn huis. Overdag heb ik daar geen problemen mee. Sterker nog ik zet vaak ook nog mijn deuren (inclussief voordeur) wagenwijd open zodat het lekker door kan waaien. Maar omdat ik op de benedenverdieping slaap heb ik wel immer mijn voorgordijnen tussen 22 en 09 uur dicht. Achter laat ik ze wel open, daar heb ik zicht op een besloten achtertuin en verderop wat straatlantaarns.

In mijn vorige huis sliep ik boven en daar had ik niet eens gordijnen.
Xiwel () (URL) - 01 06 09 - 14:46

Wat grappig om te lezen!
ZO gauw het donker wordt gaan hier de rolgordijnen dicht, alhoewel er hier geen mens naar binnen kan kijken vanaf de tuinkant)Maar ik zit niet graag te kijk iig. ;)

Fijne dag hoor
Harriët () (URL) - 02 06 09 - 08:26

Bij ons kan niemand naar binnen kijken, we hebben de woonkamer aan de achterkant. Echter dat is op het zuiden, evenals de slaapkamer. Hier hangen dikke gordijnen, verlours, in de slaapkamer omdat we beiden nachtdiensten draaien, op die manier wordt het niet zo erg licht en in de woonkamer 's avonds dicht, vinden we gezelliger dan zo'n groot raam. In de zomer, als het erg heet is, doen we ze ook dicht, blijft het een beetje koeler.
Laatst gelezen dat men in Frankrijk ook zo'n soort belasting had, maar hoe dat precies zat ben ik al weer vergeten.
Bloempje () (URL) - 02 06 09 - 09:24

ow we hebben niet alleen geen gordijnen hoor, sommige hebben lakens hangen- daaraan zie je vaak de buitenlandse cultuur en tegenwoordig is het over het algemeen wel vrij dicht want niemand wil natuurlijk dat zijn breedbeeld tv gespot wordt hahahha
Danielle - 02 06 09 - 13:34

Gordijnenbelasting? Wil je onze regering niet op een idee brengen? Nee, ik heb geen gordijnen, maar ik woon dan ook niet beneden.
tagrijn () (URL) - 02 06 09 - 21:31

Onze regering slaapt nooit! Ik sluit me dan ook graag aan bij Tagrijn.
Actiefront! / Rokersdag.nl / De Vrijheid (URL) - 02 06 09 - 22:39

Wat je verteld heb ik al vaak gehoord, gordijnbelasting daarom hebben we in Nederland zo'n open zicht op alles wat in de kamer staat en beweegt, vooral met al die grote ramen, daar zou ik wel vanaf willen.
Hebben ze in Zwitserland de gordijnen open of dicht ?
[Jacky] (URL) - 02 06 09 - 22:44

@Jacky, ik woon op de eerste etage, bij mij heb ik gordijnen voor de sier ;-) Maar hier in Zwitserland kan je niet zo in de woningen kijken zoals in Nederland op de begane grond.
joanna () (URL) - 02 06 09 - 23:49

Ik heb weleens in de Quest gelezen dat dit na de 2e wereld oorlog ontstaan is. Dat men voor die tijd wel degelijk de gordijnen dicht had maar dat de mensen tijdens razzias er inderdaad wilden laten zien dat ze niets te verbergen hadden.
Denise (URL) - 23 11 12 - 13:28


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.