Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
RenÚ, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Vakantie Planning! | Home | Vuurproef EU! »

Achtergrondbericht Haiti


Achter de Haiti hulp staat ook een machtpoker om Latijnamerika. De USA, Venezuela en Brazilie strijden erom om de leiding te overnemen bij de aardbevenhulp in Haiti. Dat niet alleen uit mensenliefde.

Eens was Haiti een "Parel van de Antillen" vandaag geldt de westelijke deel van het Karibikeiland Hispaniola als een gestrande staat. Een land, dat met zijn onafhangigheit 1804 steeds meer bergafwaarts ging en na de de oproer tegen de Duvallier-dictatuur 1986 niet meer tot stabiliteit gevonden had.
Sinds 1993 bevinden zich ononderbroken UNO soldaten in Haiti om dat land weer op de benen te brengen. Interne machtkampen en internationale intriges verhinderde alle pogingen tot nu toe.  Haiti is een lichte prooi waar zich Clans om macht, inkomsten ect. de plaats strijdig maken. De ontwikkelingshulp is er eentje van.

Nu is de afhangigheid totaal, het aardbeven van laatste dinsdag (12.01.2010) had nu de marode staat de genadestoot gegeven en Haiti is nu volstandig afhangig van internationale hulp.

De hulp voor Haiti is absoluut prioritair verkondigte US president Obama. De achtergrond: de USA heeft een geostrategisch interesse aan Haiti dat knap 1000 km. voor zijn kust ligt. Ca. een millioen Haitianer leven in de USA en de politieke en economie collaps kan een vluchtelingen golf uitlossen vreest de US-regering. Alleen al daarom is Washington eraan interesseert, dat land, waar ze tientallen jaren alleen maar van geprofiteert hebben, eindelijk op de benen te brengen. Bovendien is Haiti een draaischijf voor de drogensmokkel en last but not least een niet onbelanrijke kaart in het regionale poker.

Ook de konkurentie heeft al een teken gezet: het eerste vliegtuig, dat na de katastrofe geland was in Port-au-Prince kwam uit Venezuela. Obama's linkse rivaal in Latijnamerika, Hugo Chavez, wil zijn neus voor hebben in deze macabere wedloop om zijn buren. Ook Cuba zijn bondgenoot, is sinds lang present in Haiti. Nevenbij gezegt hebben ze ook veel goeds gedaan voor de bevolkering. Rond 400 cubaanse artsen werken sinds het einde van de negentiger jaren in Haiti.

Brazilie is nieuw in het spel gekomen. Brazilie voert sinds 2004 de UNO-Stabilisatie groep Minustah in Haiti aan, met zeer goede resultaten. Het aanzien van de Brasilianer is hoog in Haiti.
President Luiz nacio Lula di Silva had zijn land als "de" coordinator van katastrophe hulp en wederopbouw in het spel gebracht.

Voor Brasilie is Haiti vooral een trampolin op de weg tot een wereldmacht en als mogelijkheid, als een vast lid in de Uno veiligheidsraad te komen!

Zo kookt iedereen zijn eigen politieke potje helaas niet alleen uit mensenliefde.

Joanna 16.01.2010

Update 17.01.2010

A powerful earthquake rocked Haiti on January 12, damaging not only buildings and roads but the foundation of the Western Hemisphere's poorest nation, which has struggled under decades of coups, corruption and natural disasters. Photographers have turned their lenses to the devastation. See here their imagesfour comments:

Van politieke machtsspelletjes word ik niet goed. Zeker niet als die nog steeds gespeeld worden in tijden van nood, waarin het allerbelangrijkste is dat de handen uit de mouwen worden gestoken om te helpen. Want hulp, dat is waar de inwoners nu met smart op wachten.
Hanny () (URL) - 16 01 10 - 15:29

Eind 1991 heb ik zelf mogen assisteren bij het helpen van gewonden en het vinden van dode mensen op de grens van Chili en Bolivia. Ik kijk dus met iets andere ogen naar de foto's en de beelden op TV. Maar ook toen was corruptie en "landjepik" een van de grootste dingen waartegen gestreden moest worden.
Suzan - 17 01 10 - 13:44

Het is een ware ramp. Ook opvallend dat de aarbeving precies ophield bij de taalgrens. In Ha´ti ligt alles in puin. De Dominicaanse republiek begint op zo'n 20km van Port-au-Prince en dat land heeft geen enkel slachtoffer. Althans ik kon er niets over vinden in de Engelstalige krant van dat land.
Xiwel () (URL) - 18 01 10 - 00:40

@Xiwel, tsja, dat komt nog veel voor met een aardbeven, b.v neem een straat, aan de ene kant totale verwoesting aan de andere kant nog alles intakt. Westelijk van Port-au-Prince zijn drie steden totaal verwoest.
Have a great day Jan.
joanna () (URL) - 18 01 10 - 09:25


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.