Wilde Bergwereld!
VIA MALA, DE SLECHTE WEG.
Een via, in het Nederlands heerbaan of -weg genoemd, is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. De Romeinen legden honderden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk. Dit feit ligt aan de oorsprong van het gezegde "alle wegen leiden naar Rome". Bedoeling was snel terplaatse te zijn in geval van een opstand. Maar ook de handelaars maakten dankbaar gebruik van deze wegen.
Duizenden jaren lang vormde de Via Mala in Zwitserland een obstakel en gevaar voor reizigers en handelaars. Wie als toerist de kloof wilde bewonderen, deed dat van bovenaf. Tot 1903. Want precies honderd jaar geleden in 2003 werden trappen aangelegd om de horden belangstellenden op eenvoudige wijze te laten afdalen.
,,Ik schrijf niets over de onvoorstelbare grootsheid van de Via Mala: het is alsof ik Zwitserland nog niet eerder had gezien.'' Friedrich Nietzsche vertrouwde deze woorden toe aan het papier, nadat hij in 1872 de kloof bezocht. De Via Mala-kloof, nabij Thusis in het Zwitserse kanton Graubünden, is inderdaad een spectaculaire diepte, die al eeuwenlang nieuwsgierige bezoekers lokt. De naam 'slechte weg', zoals de vertaling van de Reto-Romaanse Via Mala luidt, stamt uit de tijd dat Romeinse soldaten probeerden de kloof te bedwingen, maar door een misstap in de diepte stortten.

please do not copie these pic's, they have a copyright, thank you!
De Via Mala is indrukwekkend: steile rotswanden, driehonderd meter hoog en een breedte van soms niet meer dan drie meter waardoor zich de Hinterrhein perst. Rustig kabbelend tegenwoordig en heel laag. Dat was vroeger wel anders, voordat in 1964 een stuwdam werd aangelegd. Een witte verfstreep op de rotswand geeft aan hoe hoog het water in 1951 stond. Zo hoog, dat huidige bezoekers die nog maar net aan de afdaling zijn begonnen, al zouden worden weggespoeld.
No comments:
No trackback:
Trackback link: