Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Housekeepingday! | Home | Barvoets! »

Kerstverhaal! Columne.

December 2005 Columne 12 voor.......


Waarom vieren wij een hoogheiliges feest op de 25. December?

In December viert de Christenheit de geboorte van Jezus uit Nazareth. Het waarom, wie en waar, berust eigenlijk op verschillende legenden.
Historiker en Theologen zijn zich eens betreffend het geboortsjaar. Als zeker word aangenomen dat Jezus in het jaar 7 v.Chr. geboren werd. Waar? (Nazareth / Bethlehem ) daarover gaan de meningen nog altijd uit elkaar.

Het jaargetal 7. v.Chr. gaat terug op de aangaven van de Evangelisten Lukas en Matthäus die volgendes geschreven hebben:

Jezus werd geboren onder de regeringstijd van Herodes. Herodes regeerde van 33 v.Chr. tot 4. v.Chr. Een verdere tijdaangave vind men bij de latijnse kerkschriftgeleerde Tertullian (ca. 160 tot 220 n.Chr.) in zijn werk "adversus Marcionem" (IV 19). Na Tertulliuan werd Jezus geboren, als een Sentius Saturnius Stadhouder van Judea was, en die had dat amt van 9. tot 6. v.Chr.

Een derde aanduiding op het geboortsjaar (de ster, die de drie wijzen uit het oosten volgde): de astronoom Johannes Keppler berekende als eerste dat het in het jaar 7.v.Chr. het tot een grote konjunktion kwam van de planeten Jupiter en Saturnus in het sterrenbeeld van de vis. Een zulke konjunktion komt zelden voor en is voor de aardebewoner natuurlijk een buitengewone gebeurtenis. (Dat het een komeet geweest is kann men uitsluiten!)

Bethlehem als geboortsplaats? Theologen hebben een andere mening. Lukas is niet geloofwaardig zegt men, hij heeft zich dat gewoon vrij uitgedacht. Oftewel men in theologische kringen overtuigt is dat Nazareth de geboortsplaats is van Jezus, waarom vertellen priester en pastoren de gelovige iets anders als zij zelf geloven en geleert hebben?

25. Dezember, de gedenkdag voor de zonnengod Sol Invictus.

Deze datum was zeker niet de geboortsdag van Jezus, eerst sinds het jaar 336, als Konstantin de Grote vastlegde, dat de Christen de geboortsdag van Jezus op een hoogheilige dag van de Romeinen te vieren hadden!
In de antieke wereld vierde men aan deze dag het feest van de winterzonnewende, bij de romeinen het feest van Sol Invictus / Mithras. Bij de Egypter vierde men aan deze dag de wedergeboort van Osiris. De pararellen zijn niet te overzien!

Toen Konstantin uit politieke-opportunistische reden een belangrijke heiden feestdag als gedenkdag van de geboorte Jezus vastlegde, kwam hij de Christen tegemoet, aan de andere kant, stoote hij de nog vele aanhanger van de romeinse goden cult niet voor de kop.

Een verdere "onwaarheid" (na theologische begrippen) deelde men de gelovigen mee, betreffend de geboortsplaats van Jezus. Jaar voor jaar, pilgeren tienduizende van gelovige naar Bethlehem en bezichtigen daar, dat, wat als geboortegrotte voorgestelt word.


Bethlehem. De Basilika en de plek waar Jezus geboren is.

Als men de geschiedenis na gaat van die basilika /de grot, treft men weer op Konstantin, zeg, op zijn moeder Helena (om 257- 336).

Helena, een vroegere kroegbazin en konkubine van Konstantinus (vader van Konstantin de Grote), vroomheid demonstrerend en op zoek naar reliquien, die zij dan ook vond, pilgerte zij door het hele heilige land.

Vol trots berichte zij de Christenheit van de vondst van het kruis Christi, en dat bracht haar de titel "heilige Helena" in! De "heilige" beliet het niet bij haar kostbare vondsten, oh nee, zij bracht Konstantin zover dat hij een Basilika bouwde op de plaats waar, de legende na, de geboortsplaats Jezus gewezen was.

Wat is nu waar? Bethlehem of Nazareth als geboortsplaats? De berichten van Lukas en Mattheus zijn toch wel geloofswaardig, men kann er van uitgaan dat Jezus in de eerste dagen van December in het jaar 7. vor Chr. in een stal van een Karavanserij / Herberg, in Bethlehem geboren is.
Misschien vinden archaeologen op een dag de antieke karavanserij / herberg in Bethlehem, wie weet!

Mijn wens aan alle gelovige en ongelovige mensen, vrede op aarde voor hen die van goede wil zijn.

Eigenlijk weet niemand wat daar precies gebeurt is, men grijpt nog altijd terug op legenden, mythen, en wat in de bijbel geschreven staat.
Zeker is een ding: onze kerstboom is echt heidnisch !!! :D

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar. Merry Christmas and a happy new yearNo comments:


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.