Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Done! | Home | Gildeclowns! »

Isabel en Ferdinand! Columne.

April 2006 Columne 16 voor.......


Ik ben een inkooptas!

Isabel had € 57.- in haar zak en een reusachtig gat op haar konto. Hoe groot, weet ze niet; de bankuitreksels liggen ongelezen in een laatje. Credit heeft zij niet meer, haar visa-card is gesperrt, en met de huur is zij sinds drie maanden in achterstand. In moment is dat echter niet haar grootste probleem, belangrijker zijn die tolle glinsterschoenen die zij in de uitverkoop voor 49 Euro heeft gezien en die zij denkt te kopen van de verblevene 57 euro. Zij heeft het zich precies overlegt:
Koop ik ze niet heb ik vanavond op party niets om aan te trekken. Dan heb ik een nieuwe top nodig die dan niet 50 maar 80 eurootjes kost. Koop ik die schoenen spaar ik dus 30 Euro, plus 20, omdat ik op die party voor noppes mijn buik kan volslaan, maakt samen 50.- en zie daar, dan zijn die schoenen ja gratis. :D


De konsumenten wereld is voor onze jonge mensen vol met verlokkingen.

Isabel, het rekengenie, is echter een fictieve figuur uit de sinds kort verschenen roman "Luxus-Girl" van Andrea Brown. Die op populaire lifestyle verhalen abonneerte autorin heeft een figuur gecreert waarin zich vele jonge vrouwen zichzelf herkennen. Met de kooplust van Paris Hilton en het budget van een otto normaal burger komen zij vroeger of later tussen de tanden van de credithaaien. Ook als romanfiguur Isabel altijd weer een prins vindt die voor haar betaalt, klopt in het echte leven de deurwaarder aan de deur, haalt zich televisie en stereoanlage, legt beslag op het loon en de handy geeft ook geen pieps meer!

Mijn auto, mijn handy, mijn schuldenberg; de meerheid van onze jeugdige kunnen de verlokkingen niet weerstaan.

Elke vierde tussen 16 en 24 jaar geeft meer uit als hij verdient. 5% vallen onder een koopverslaving en 43 % nijgen tot onkontrolleerte inkopen.
Vele lopen argeloos in de schuldenval.

Men moet geen luxus girl zijn om genadeloos boven je verhoudingen te leven en plotseling voor een schuldenberg van € 40.000 te zitten. Ferdinand is het zelfs gelukt alleen in 2 ½ jaar met 53.000 euro in het krijt te staan. Ferdinand is een pseudoniem en virtueel, maar met zijn reale voorbeeld quasi identiek. Op www.maxmoney.ch is zijn afstorten in het schuldengat step for step gedocumenteert.

Iets speciaals, om de hoge schulden te kunnen navoltrekken, had het niet gegeven: geen werkeloosheid, geen ongelukken, geen hoge tandartsrekeningen. Zelfs een budget had de 19-jarige gemaakt voordat hij een goedkope woning gehuurt, meubels gekocht en per leasingverdrag een auto en op afbetaling een stereoanlage bezorgt had.
Zoals de meeste, had ook Ferdinand niet aan de navolgende onkosten gedacht. Over de volkaskoverzekering voor zijn geleaste auto had hem de bank niets gezegt. TV- en radio tarieven, elektra en extra reparaturen, dan nog de belasting en de hoge rente die hij moest betalen van zijn creditkaartrekening, aan dat alles was niet gedacht.

Vroeger was het een schande als je schulden had, vandaag is het van economische interesse. Voor oma en opa was sparen een maxime. Vandaag is dat totaal oncool. Vroeger hadden kinderen een vast zakgeld met welke men uitkomen moest. Vandaag hebben ze met 14 al een creditkaart lichter om te consumeren maar de overzicht is wel zwaarder geworden!

Prettig weekend Webbies!No comments:


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.