Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Dat was de bruiloft! | Home | Vista! »

My Lai!

Haditha (Irak) een nieuw My Lai (Vietnam)??? De 16.Maart 1968 had een amerikaans commando onder leiding van luitenant William Calley in het zuidvietnamese dorf My Lai 503 civilisten massakreert, 182 vrouwen, 172 kinderen, 89 mannen onder 60 jaar, 60 grijsaards. De amerikaanse helicopterpiloot Hugh Thompson gelang het onder levensgevaar een dozijn mensen in zekerheid te brengen doordat hij met zijn boordmachinegeweer zijn eigen, amok lopende kameraden beschoot.

My Lai 1968

De 19. November 2005 werden in in het Irakische Haditha, 24 civilisten van het amerikaanse leger dood geschoten. Ook hier spreekt men van een massaker door een zogenaamd strafcommando.

Dan de 15. maart 2006 in Ischaki, elf iraakse civilisten werden executeert. My Lai, Haditha en Ischaki zijn niet direct met elkaar vergelijkbaar alleen al vanwegen de slachtoffers. Toch ontdekt men pararellen. In alle drie gebeuren verzocht men het alles onder het tapijt te vegen. Alleen de media is het te verdanken dat het aan het licht gekomen is. (1968: "Life Magazin", 2006: "Time" en de BBC ). Elke keer had men in Amerika veel moeite om alles toe te geven. Luitenant Calley kreeg van president Nixon een veroordeling tot zwangsarbeit wat dan snel huisarrest werd. Piloot Thompson werd eerst maar in risiko gebieden gestuurt (hij overleefde!) en kreeg dan eerst na 30 jaar een medaille!!!

Hoe men met het nieuwe gebeuren omgaat in Amerika staat nog in de sterren, de eerste reacties van "Bush" duiden niet aan dat men, 38 jaar na de Vietnam oorlog wijzer geworden is.

Toch had My Lai niet alleen een symboolwaarde maar ook een faktische. Het scandaal was toen een keerpunt in de Vietnam oorlog. De publieke mening kiepte massief om. Het fatale aan het hele verhaal, het militair en de politici hebben in de tussentijd niets geleert. Misschien werkt zo'n klein My Lai en ook een Abu-Graibh-gebeuren net zoals toendertijd.  

Het verschil, niemand krijgt zeker niet deze keer een medaille. !thirteen comments:

Duidelijk verhaal,Joanna, waar ik één aanpassing in weet te bedenken. Politici en leger hebben wél wat bijgeleerd: nog verschrikkelijker manieren om burgers uit te roeien. Inmiddels is ook het arsenaal huichelachtige verklaringen om zo'n massacre weg te frommelen fors aangevuld.
Radar () (URL) - 07 06 06 - 10:20

beetje veel letters I-) lijkt mij wat anti amerikaans;-)
Bokkie (URL) - 07 06 06 - 15:13

@Bokkie, van zo iets wordt je anti-amerikaans, ik heb het gebeuren in Vietnam nog niet vergeten hoor!
Joanna () (URL) - 07 06 06 - 15:25

Goedemiddag Joanna.
Het is niet te geloven dat dit allemaal zo mag gebeuren. Die Amerikanen lijken ook altijd overal onder vandaan te komen.
Fijn je weer te zien.
Ik heb de afgelopen week ook amper achter de computer gezeten.
Jullie kijken vast al uit naar jullie mooie vaarvakantie.
Fijne avond nog.
Groetjes van Marjan ook voor Urs natuurlijk.
Marjan (URL) - 07 06 06 - 17:30

Dat risico loop je als je jonge onervaren Amerikanen stuurt naar een land waar ze helemaal niet willen zijn. Door de IED's (Improvised Explosive Devices) worden iedere dag een paar Amerikanen verwond of erger nog gedood. Deze jonge mannen weten niet hoe met de situatie om te gaan en al snel wint de schietgrage vinger het van het gezonde verstand. De onderzoeken zijn nog niet afgerond, maar ik neem aan dat het explosief wel degelijk vanuit één van die huizen moet zijn gedetoneerd. Dat maakt het doden van onschuldige mensen niet goed, maar ik kan me best de moeilijke situatie waarin deze jonge onervaren militairen zich bevinden voorstellen. Als je de gehele dag word beschoten en je leven niet zeker bent, ga je anders te werk nadat een collega zojuist is omgekomen. "Combat-stress" is iets waartegen het strengste bevel van hogeraf niet is opgewassen.

Als ik een vergelijking mag maken, in Screbenica waren de Nederlanders ook niet opgewassen tegen de Serviers, maar over die jongens is niets dan lof gesproken. Terwijl het daar toch ook om drieduizend doden gaat. Moet je dan moedeloos toezien hoe een land zichzelf uitroeit en vernietigd? Ik weet het niet. Ben zelf tweemaal uitgezonden geweest als militair naar risicogebieden en kan me de frustratie en boosheid van de Amerikaanse militairen wel voorstellen. Als de ene partij (Iraqi insurgents) wel ongestraft en zonder media controle kan doden wat is dan je eigen optie. (Dit is mijn persoonlijke mening.) Ben het overigens wel eens met Bokkie ;-)
PC-tje () (URL) - 07 06 06 - 17:53

@Pc-etje, en waarom stuurt men onervarene jongens daar heen? Dat het eigen leven hoger ingeschat wordt, is begrijpelijk, dat er combat stress ontstaat ook, men heeft het geweten, al van te voren, dat een guerilla oorlog wordt in Irak, en mijn mening is: Men zal die Iraki in hun eigen vet gaar laten koken, democratie brengen daar? Laat mij niet lachen een zaak van onmogelijkheid araber hebben hun eigen democratie, die niet zo overeenstemt met ons begrip van democratie! Ik voorspel je, het neemt hetzelfde einde als in Vietnam, vele jonge mensen dood en het resultaat? De Iraki hebben geen democratie, en Amerika treurt om zoveel jonge mensen. Maybe, krijgen jullie mischien een betere president als Bush.
Nu doet Iran moeilijk!!! Mannoman, en naar Syrien wil mister Bush ook graag.
Sorry Pete, ik geloof wij zijn niet dezelfde mening.
Joanna () (URL) - 07 06 06 - 18:31

@ Joanna: Dat we niet dezelfde mening delen is goed, want als iedereen hetzelfde denkt is er geen sprake meer van een "Democratie". Ik hoop ook dat de volgende President van de USA het beter zal gaan doen als de huidige.

We houden ons hart vast wat de plannen zijn voor Iran en Syria. Het ziet ernaar uit dat deze president het heeft weten te presteren om in 8 jaar Amerika en een groot deel van de wereld te ontregelen. Maar dat neemt niet weg dat ik meeleef met de jongens die daar in Iraq hun werk moeten doen onder barre omstandigheden. En daar ging het in eerste instantie over.
PC-tje () (URL) - 07 06 06 - 18:54

@Pe-cetje, dan zijn wij ons toch wel enig, mij gaat het vooral om de zinloosigkeit van zulke oorlogen. Kost milliarden en een hoop mensenlevens.
Love Joanna.
Joanna () (URL) - 07 06 06 - 18:59

"Macht".. maakt mesen tot een vreemde van zichzelf.. :-(
RideR () (URL) - 07 06 06 - 22:20

Uitstekend verhaal, Joanna! Hopelijk begrijpt "Ome Sjors" ooit eens dat de publieke opinie al jaren geleden is omgeslagen, en dat al die oorlogen in Irak en omstreken ZINLOOS zijn geweest!
Actiefront! (URL) - 07 06 06 - 22:42

..Wegvegen van gebeurtenissen als deze valt in ieder geval niet goed te praten.
Boeiend om in dit log de 'discussie' te lezen.
Indigo (URL) - 07 06 06 - 23:06

Ome Sjors denkt dat hij alles kan doen, zonder tekst en uitleg te hoeven geven....Ondertussen vergeet hij gemakshalve dat de meeste Amerikanen hem niet meer pruimen.
Waar die hele toestand in Irak zal eindigen???? Time will tell....
Bloempje (URL) - 08 06 06 - 08:40

Altijd al gevonden dat de Amerikanen niet onder deden voor de nazi's. De goede uitgezondert uiteraard
paco () (URL) - 08 06 06 - 08:46


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.