Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home_pr1/h/a/habluetzel.com/htdocs/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 95
joanna's weblog - with love from Switzerland

Last Comments

Richard Gordon (Ook een ansichtsk…): Nice post, thanks for nic…
Ximaar/Xiwel (Blog): Alles okay? (netblog doet…
sovinco (Prosit Nieuw Jaar…): I was wondering if you ev…
Anjali (Carnaval, vervolg…): I am sure this article ha…
Best essay writin… (Happy New Year!): If you write the article …
best essay writin… (Onderweg!): incredible submits. this …
custom essay writ… (Knippen en plakke…): Nice post, I loved over r…
custom essay writ… (Welcome alledag!): This is an awesome post. …

Archives

01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005

Nederlandse bloggers worldwide.

Moon.
My Facebook.
Midlifer.
Xinix.
Rene in Zeeland.
Belinda.
di Mario.
Sarjenka.
Jacky.
Tienerdantien.

Carpe Diem.
BertesHier.
d 'Alledaagse.
Gerooide.
Buttercup.
Klapdoos.

Pacopainter.
Bespiegelaar.
Radar.
Rob Hamilton.
René, radio verslaggever.
Harriet.
Wilcootje.
Bloempje.

Marjan.
Klaproos.
Tagrijn.
Sjoukje's Cat's.
Hanny.
Ellebelle.

Sebbo.
Renesmurf.
Actiefront, de oppositie.
Palisa.
Pasula.
de Smurf, een Brabantslogje.
Margriet geniet.
Swissphotography
Photo Global Switzerland

Pivot Forums
Pivot Help

Miscellany

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Goud | Home | Winterwonderland! »

De groene Fee!

Maart 2005 Columne voor d'Alledaagse


Sinds 1998 is Absinth op het gebied van de EU met begrensde Thujon-inhoud weer toegelaten, sinds de 01. Maart 2005 ook hier bij ons in Zwitserland.
De groene fee is na hondert jaar weer rehabiliteerd.

Wie en wat is eigenlijk onze groene Fee?

Er leefde eenmaal 1000 jaar geleden een groene fee, die haar toverstokje zwaaide. Als men zo echt pijn in z'n buik had verscheen zij en toverde met een paar slokjes van haar toverdrankje alles weg.

Maar dat toverdrankje (70% alkohol + Thujon) kreeg plotseling op eenmaal een ander gezicht als in het midden van het 18. jaarhondert het brouwsel een trend werd, met of zonder buikpijn, (een trend vraagt helaas niet na! ) de misbruik was voorprogrammeert, het drankje was goedkoop en voor iedereen te betalen, ergo bracht het vele mensen in het sprookjesland van onze groene fee, de alkoholismus veroorzaakte in weinige jaren een hoop elende en armoed.
Eigenlijk was het niet te drinken, het was zo bitter dat na een klein slokje, je haren bijna rechtop stonden ;)

In 1769 dan, verscheen een advertentie in de krant, uit het Zwitserse Neuchatel, die voor het elexir "bon extrait d'Absinth" reklame maakte. Daar achter verbarg zich een kreatie van de gezuster Henriod, die uit alkohol, wermut, (vermout) anijs, citroenmelisse en verdere kruiden een belevend heilmiddel gebrouwt hadden.

Ca. 1798 koopt Henri Dubied het recept van Heriodzusters en samen met zijn schoonzoon Henri-Louis Pernod stellen zij dan de eerste Absinth-Destillerij op de been. Pernod begon 1805 met een eigen productie in Pontalier. (Frankrijk) De volgend 40 jaar was het interesse aan Absinth echter minimaal tot dat de oorlog uitbrak tegen Algerie, voor de kampmoraal, tegen bakterien, het was goed voor alles, onze groene fee was weer gevraagt. l'Heure verte, was bekend "all over the world" New York, Chicago, San Francisco, New Orleans, Buenos Aires, Madagaskar, Indo China en Tahiti.

In het begin van het 20. jaarhondert werd Absinth in bijna alle europaeische landen verboden omdat het drankje epilepsie, een hang tot waanzin, en zelfmoord uitloste. Het Absinth verbod volgde u.a. 1914 Frankrijk, 1923 Duitsland en Zwitserland.

De uitwerking:
Al vroeg had men gemerkt dat Absinth het gemoed op een hele speciale wijze stimuleerde, in een manier die totaal verschillend was, in vergelijk met alkoholika of vergelijkbare medicijnen. Door de psychoaktiefe werking van Thujon], een inhoudsstof van het vermoutextrakt, is de werking van Absinth gelijkermate bedwelmend, euphoriseerend, opwekkend en stimuleerend. Het resultaat van de hoge alkoholinhoud (70%) en Thujon. Als men bedenkt dat tussen de molekulaarstruktuur van Thujon en THC (Cannabis) geen groot verschil bestaat, niet verbazingwekkend.

Oskar Wilde beschreef de werking zo: In het eerste stadium is het gewoon lekker, in het tweede stadium begin je vreselijke dingen te zien, maar als je lang genoeg volhoudt komt men in het derde stadium, dan openbaren zich wonderbare en fantastische beelden.

recherche links.
Wat is Thujon?
www.eAbsinth.de
www. Absintheon.deNo comments:


No trackback:

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url


  
Remember personal info?

Emoticons /

To prevent automated commentspam we require you to answer this question, thank you.
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.